Artykuły

Brownie – łatwy przepis dla początkujących

Brownie – łatwy przepis dla początkujących

Brownie to amerykański hit, który na dobre zagościł w kuchniach Polaków. To ciasto czekoladowe jest jednym z najbardziej lubianych, m.in. z uwagi na prostotę przygotowania. Wystarczy sprawdzony przepis, ponieważ sekret udanego wypieku tkwi w odpowiednio dobranych proporcjach oraz czasie pieczenia. Sprawdź, jak przygotować proste brownie.

Brownie to ciasto czekoladowe, które charakteryzuje się dość ciężką i wilgotną konsystencją. Jest intensywne w smaku – szczególnie, jeśli wykorzystasz gorzką czekoladę i dodatkowo udekorujesz polewą czekoladową.

Składniki na ciasto czekoladowe

Aby przygotować ciasto czekoladowe o charakterystycznej dla siebie, lekko gliniastej konsystencji będziesz potrzebować:

  • 3 tabliczek czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel,
  • ¾ kostki masła,
  • 1 szklankę cukru,
  • 3 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 6 jajek,
  • 1 szklanki mleka,
  • ¾ szklanki mąki pszennej.

Zwróć uwagę na to, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Wystarczy, że odpowiednio wcześniej wyjmiesz je z lodówki.

Przygotowanie brownie

Przygotowanie brownie jest proste i szybkie – sprowadza się do zaledwie kilku kroków.

  1. Czekoladę połam na kawałki, a następnie rozpuść ją w kąpieli wodnej – razem z masłem i mlekiem. Odstaw do ostygnięcia.
  2. Jajka ubij z cukrem na puszystą i jasną masę. Wykorzystaj do tego najwyższe obroty miksera.
  3. Do masy jajecznej dodaj przesianą mąkę z kakao. Szybko wymieszaj – tylko do połączenia się składników.
  4. Do ciasta stopniowo dodaj masę czekoladową i delikatnie wymieszaj całość.
  5. Ciasto czekoladowe przełóż do kwadratowej formy (24×24 cm).
  6. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170oC.
  7. Piecz przez 30-40 minut.

Pamiętaj, aby nie wydłużać czasu pieczenia. W przeciwnym razie ciasto czekoladowe straci pożądaną konsystencję. Stanie się suche i kruche zamiast być wilgotne i zbite.

Jeżeli chcesz zwiększyć intensywność smaku ciasta, wierzch brownie możesz udekorować np. polewą z mlecznej czekolady. Wystarczy, że jedną tabliczkę rozpuścisz w kąpieli wodnej z dodatkiem odrobiny kremówki i polejesz płynną czekoladą wystudzone ciasto.

Smacznego!

Nie ma jeszcze komentarzy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podobne artykuły