Brownie to amerykański hit, który na dobre zagościł w kuchniach Polaków. To ciasto czekoladowe jest jednym z najbardziej lubianych, m.in. z uwagi na prostotę przygotowania. Wystarczy sprawdzony przepis, ponieważ sekret udanego wypieku tkwi w odpowiednio dobranych proporcjach oraz czasie pieczenia. Sprawdź, jak przygotować proste brownie.
Brownie to ciasto czekoladowe, które charakteryzuje się dość ciężką i wilgotną konsystencją. Jest intensywne w smaku – szczególnie, jeśli wykorzystasz gorzką czekoladę i dodatkowo udekorujesz polewą czekoladową.
Składniki na ciasto czekoladowe
Aby przygotować ciasto czekoladowe o charakterystycznej dla siebie, lekko gliniastej konsystencji będziesz potrzebować:
- 3 tabliczek czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel,
- ¾ kostki masła,
- 1 szklankę cukru,
- 3 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
- 6 jajek,
- 1 szklanki mleka,
- ¾ szklanki mąki pszennej.
Zwróć uwagę na to, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Wystarczy, że odpowiednio wcześniej wyjmiesz je z lodówki.
Przygotowanie brownie
Przygotowanie brownie jest proste i szybkie – sprowadza się do zaledwie kilku kroków.
- Czekoladę połam na kawałki, a następnie rozpuść ją w kąpieli wodnej – razem z masłem i mlekiem. Odstaw do ostygnięcia.
- Jajka ubij z cukrem na puszystą i jasną masę. Wykorzystaj do tego najwyższe obroty miksera.
- Do masy jajecznej dodaj przesianą mąkę z kakao. Szybko wymieszaj – tylko do połączenia się składników.
- Do ciasta stopniowo dodaj masę czekoladową i delikatnie wymieszaj całość.
- Ciasto czekoladowe przełóż do kwadratowej formy (24×24 cm).
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170oC.
- Piecz przez 30-40 minut.
Pamiętaj, aby nie wydłużać czasu pieczenia. W przeciwnym razie ciasto czekoladowe straci pożądaną konsystencję. Stanie się suche i kruche zamiast być wilgotne i zbite.
Jeżeli chcesz zwiększyć intensywność smaku ciasta, wierzch brownie możesz udekorować np. polewą z mlecznej czekolady. Wystarczy, że jedną tabliczkę rozpuścisz w kąpieli wodnej z dodatkiem odrobiny kremówki i polejesz płynną czekoladą wystudzone ciasto.
Smacznego!