Restauracja w Zamku Joannitów w Łagowie

Stylowa restauracja z wykwintnymi daniami w XIV-wiecznym zamku Joannitów.

Spróbuj wyśmienitych potraw naszej zamkowej kuchni

dysponujemy obszerną stylową salą restauracyjną, czynną codziennie od 12.00 do 22.00. Zaglądając do menu odkrywamy, że już same nazwy potraw ze względu na ich pomysłowe nieco poetyckie określenia pobudzają apetyt i zachęcają do…

ich wybierania – choćby : „Rapier Joannitów”, czy deser „Zaduma nad czekoladową baśnią”. W restauracji Zamkowej panuje elegancja, ciepły i refleksyjny nastrój a wykwintnie przyrządzone potrawy smakują wyśmienicie. W zamkowych murach możecie Państwo skosztować potraw kuchni staropolskiej, myśliwskiej i wykwintnej europejskiej. Zamkowy kuchmistrz uraczy Was zupą ochmistrzyni dworu, Szatańskim Jadłem oraz Snem klucznika. Zapraszamy do kultywowania nieco zapomnianych tradycji i biesiadowania przy wspólnym stole w gronie rodziny i przyjaciół. Proponujemy autorskie zestawy dań od królewskiego po mieszczańskie.Na Państwa życzenie możemy skomponować tematyczne menu. Organizujemy przyjęcia weselne , bankiety, bale, spotkania biznesowe, rodzinne. Menu ustalamy w oparciu o wymogi i sugestie naszych klientów. Oferujemy również kompleksowe usługi cateringowe. W murach XIV wiecznego Zamku możemy zorganizować dla Państwa naszą specjalność, czyli bankiet w formie zamkowej spiżarni. To przyjęcie w formie uczty, stanowiące pewien rodzaj inscenizacji, próby przywrócenia dawnej atmosfery i klimatu staropolskiego stołu. Dobra zamkowej kuchni podawane są w glinianych misach, na deskach oraz w wiklinowych koszach. Dworzanie zaproszą do zabaw plebejskich, „aby ciało rozerwać i umysł  w trzeźwości jak najdłużej utrzymać”. Kuchnia zamkowa zaś serwować będzie najzacniejsze jadło. Będziecie Państwo mieli okazję skosztować między innymi:

  • Prosięta nadziewane, świeżo ubite w zamkowej hodowli
  • Cielęcina najdelikatniejsza w sosach przeróżnych
  • Drób wszelaki, z których żaden więcej jak 6 księżyców nie liczył, bo na smak wybitnie to wpływa
  • Soczyste kaszanki na gorąco z cebulą przynoszone
  • Groch saracenów, której z kapustą na ostro się podaje, jako wspomnienie walk okrutnych pod Jerozolimą
  • Pokutna kasza ze skwarkami, którą każdy, kto 5 grzechów w tygodniu popełnił, spożyć musi
  • Sery najprzedniejsze, ze świeżo zwarzonego mleka robione
  • Pstrągi dorodne, ostrożnie w żarze pieczone
  • Owoców zamorskich wybór nieprzebrany
  • Na deser pudingi puszyste, specjałem kuchmistrza zwane

Źródło: zamek-lagow.com

0 recenzji do Restauracja w Zamku Joannitów w Łagowie

Dodaj recenzję

Miejsce wyświetlono 11 030 razy