Artykuły

Sznycle z indyka – smaczne pomysły na obiad

Sznycle z indyka – smaczne pomysły na obiad

Mięso z indyka cieszy się uznaniem wielu osób. Chętnie spożywamy go w swoich domach, jak i zamawiamy, będąc w restauracjach. Warto zwrócić uwagę na sznycle z indyka, które możemy przygotować na wiele różnych sposobów. Różnorodność smaków oraz prostota przygotowania są tym, co docenią osoby marzące o szybkim i sycącym obiedzie.

Sznycel z indyka w chrupiącej panierce

Chrupiąca panierka, raz już przygotowana przyda się nam do przyrządzania wielu potraw. Łącząc ją z mięsem z indyka przygotowujmy doskonałe danie zarówno na obiad, jak i kolację. Potrawę przyrządza się szybko i łatwo. Z podanego przepisu wyjdą nam dwie porcje mięsa.

Składniki:

  • filet z indyka (ok. 400 g)
  • sól, pieprz
  • pół szklanki mleka
  • jajko
  • pół szklanki mąki
  • panierka Panko (100 g)
  • pół szklanki płatków owsianych
  • pół szklanki płatków kukurydzianych
  • pół szklanki bułki tartej
  • olej do smażenia

 Sposób przygotowania:

  1. Fileta z indyka kroimy na cienkie, podłużne sznycle. Rozbijamy, doprawiamy i odkładamy na 15 minut.
  2. Mieszamy panierkę, pokruszone płatki kukurydziane, płatki owsiane i bułkę tartą. Tak powstałą mieszankę przesypujemy do jednej miski. W drugiej łączymy ze sobą mleko i jajko. W trzeciej misce umieszczamy mąkę.
  3. Panierujemy mięso: obtaczamy w mące, moczymy w jajku z mlekiem, następnie dokładnie panierujemy w mieszance.
  4. Mięso smażymy z obu stron na oleju lub oliwie (zależnie od naszych preferencji), aż panierka nabierze złotego koloru. Spożywamy razem z sałatką warzywną i ugotowanymi ziemniakami.

Sznycle z indyka w sosie pieczarkowym

Delikatne mięso polane pieczarkowym sosem przypada do gustu nawet najbardziej wybrednym smakoszom. Proste w przygotowaniu, nadaje się zarówno na obiad, jak  i romantyczną kolację. Z podanego przepisu wyjdą nam dwie duże lub trzy małe porcje.

Składniki:

  • mięso z piersi indyka (ok.400 g)
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, suszony grzybek
  • cebula
  • pieczarki (ok. 200 g)
  • bulion drobiowy (500 ml) lub woda z kostką rosołową drobiową
  • śmietanka 30% (150 ml)
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki oleju

Sposób przygotowania: 

  1. Mięso kroimy w cienkie paski i rozbijamy. Smażymy z obu stron na oleju, aż się zarumieni. Zdejmujemy z patelni.
  2. Na rozgrzanej patelni po mięsie szklimy cebulę. Następnie wsypujemy pokrojone pieczarki i smażymy, aż całkowicie zmiękną. Doprawiamy solą, pieprzem, zielem, liśćmi, natką i grzybkiem. Wlewamy bulion, wsadzamy mięso i dusimy wszystko przez 15 minut.
  3. Wlewamy śmietankę, dusimy przez kilka minut.
  4. Zlewamy kilka łyżek wywaru z patelni do szklanki i mieszamy z mąką. Przelewamy z powrotem i mieszamy, aż sos zgęstnieje.
  5. Mięso podajemy z sałatką i kluskami śląskimi, ziemniakami lub kaszą.
Wingsofquality.eu
Przepisy kulinarne zostały dostarczone przez portal Wingsofquality.eu – źródło informacji o mięsie indyczym.

Nie ma jeszcze komentarzy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podobne artykuły