Powszechne na różnego rodzaju imprezach plenerowych czy spotkaniach na nieoficjalnym gruncie, jednorazowe naczynia są lekkie, bezpieczne i znacznie bardziej opłacalne. Można w nich podawać dania na zimno, na gorąco, a także napoje. Jednorazowe kubki są też często spotykane w automatach umieszczanych np. w wielu obiektach użytku publicznego, na stacjach benzynowych itd.
Kubki jednorazowe – wygoda użytkowania a kwestie ekologiczne
Obecnie kubki jednorazowe są dostępne w kilku wersjach, różniących się nie tylko rozmiarem czy kolorem, ale przede wszystkim materiałem, z którego zostały wykonane. Bardzo popularne są jednorazowe kubki plastikowe, które jednak nie są rozwiązaniem zbyt bezpiecznym dla środowiska, a do tego mogą powodować zanieczyszczanie napojów. Coraz częściej rezygnuje się z nich na rzecz papierowych.
Kubek papierowy wydaje się być zbyt delikatny, by bezpiecznie służyć do serwowania gorących napojów – nic bardziej mylnego. Papier jest tak przetworzony, aby stworzyć warstwę nie tylko zabezpieczającą zawartość przed rozlaniem, ale również zagwarantować bezawaryjne użytkowanie. Kubki jednorazowe polecane do różnych zastosowań można podejrzeć bezpośrednio na stronie producenta https://www.opakowanianawynos.pl/169-kubki-jednorazowe wraz z opisami i parametrami.
Kubki papierowe – gdzie się z nich korzysta?
Papierowe kubki można zabrać ze sobą na dowolną imprezę plenerową. Są one bardzo lekkie i można je transportować w stosach wkładając jeden w drugi. Dzięki temu nie zajmą dużo miejsca. Mniejsze kubeczki jednorazowe odpowiednie są dla dzieci lub np. do serwowania napojów alkoholowych; większe mają uniwersalne zastosowanie. W sprzedaży dostępne są również kubki papierowe z pokrywką – chroni ona zawartość przed utratą temperatury i wylaniem.
Kubki papierowe mogą funkcjonować też jako kubki degustacyjne, np. na promocji w nowo otwartym lokalu gastronomicznym czy w sklepie. Po skosztowaniu produktu kubeczek można wyrzucić do odpowiedniego kontenera. Nie jest on trudny do właściwej utylizacji, często może być recyklingowany. W kubkach jednorazowych serwuje się wiele zimnych napojów oraz gorących płynów takich jak kawa, herbata, zupy.
Z kubków jednorazowych korzysta się również na szkoleniach, spotkaniach biznesowych, odczytach, konferencjach itd. z mini cateringiem na miejscu. Kubki wyposażone w przykrywki bądź zwykłe zostają udostępnione dla uczestników, którzy mogą korzystać z ekspresu do kawy, czajników elektrycznych, soków w kartonie itd. Po zakończeniu spotkania kubek po prostu się wyrzuca. Możliwe jest zabranie napoju na wynos, zwłaszcza w przypadku opcji z przykrywką.