Klasyczny burger to mięso w bułce z dodatkami. Jednak dzisiaj, choć ta forma nadal cieszy się ogromnym powodzeniem ze względu na głęboki, pyszny smak, to ma konkurencję. Burgerownie bardzo chętnie eksperymentują z dodatkami, dlatego w menu nie powinny dziwić takie pozycje jak burger z jalapeno, czerwoną bułką, a nawet grillowanymi krewetkami. Zobacz, najciekawsze pozycje z restauracyjnych kart i odważ się na okrywanie zupełnie nowych smaków.
Burger klasyczny – smak tkwi w prostocie
Siła klasycznego burgera tkwi w jakości składników, umiejętności ich obrabiania. Nie ma przy tym miejsca na gotowe półprodukty, za to mile widziane są świeżo wypiekane bułki z dodatkami, wysokiej jakości mięso odpowiednio przyprawione i przyrządzone, a także bogaty bukiet kolorowych warzyw. Chcąc zjeść pysznego burgera, zwróć też uwagę na dodatki, głównie sos, który podkreśla i wydobywa pełnię smaku z tego dania. Dzisiaj jest ono bowiem pełnowartościowym posiłkiem, który nadaje się na obiad czy kolację.
Klasyczny burger jest przyrządzany z wołowiny, choć często spotykane są także lżejsze warianty z kurczakiem z grilla lubiane zwłaszcza przez dzieci. W ostatnim czasie na popularności zyskują nie tylko tradycyjne okrągłe kotlety co szarpane mięso w sosie pomidorowym.
Dla lubiących eksperymenty – burgery z dodatkami
Burger to bardzo „wdzięczne” i na tyle uniwersalne danie, że bez trudu można przyrządzić je w bardziej szalonych wariantach. Jeśli szef kuchni ma dobry smak, odwagę i umiejętność łączenia smaków nie boi się nietypowych połączeń. Mało tego – wie, jak odpowiednio ułożyć je między bułką, aby cała konstrukcja ładnie wyglądała i była stabilna.
Jakie pozycje można spotkać w menu burgerowni? To np.:
- meksykański burger z wołowiną, serem cheddar, nachosami, quacamole i pikantną salsą,
- morski burger z grillowanymi krewetkami i dodatkami warzywnymi,
- burger z czerwoną bułką (buraczany) lub zieloną (szpinak, rukola), z pasującymi kolorystycznie dodatkami (czerwona cebula, ogórek świeży),
- regionalny burger z grillowanym camembertem i żurawiną, z posypką z orzechów włoskich,
- burger na wielki głód, z dodatkiem mięsa i bekonu, z jajkiem sadzonym, serem, warzywami surowymi i grillowanymi.
To tylko niektóre z propozycji, bo restauracje prześcigają się w serwowaniu nietypowych burgerów dla prawdziwych smakoszy. Poszczególne bulki z dodatkami różnią się nie tylko składnikami, ale też wielkością. Nie brakuje wśród nich imponujących propozycji XXL z dodatkowym kotletem czy krążkami cebulowymi. Jeśli weźmiesz je w zestawie z frytkami czy sałatką to masz zapewniony sycący obiad, który zaspokoi nawet największy apetyt.