Artykuły

Klasyczny czy nowoczesny: Jakiego burgera wybrać?

Klasyczny czy nowoczesny: Jakiego burgera wybrać?

Klasyczny burger to mięso w bułce z dodatkami. Jednak dzisiaj, choć ta forma nadal cieszy się ogromnym powodzeniem ze względu na głęboki, pyszny smak, to ma konkurencję. Burgerownie bardzo chętnie eksperymentują z dodatkami, dlatego w menu nie powinny dziwić takie pozycje jak burger z jalapeno, czerwoną bułką, a nawet grillowanymi krewetkami. Zobacz, najciekawsze pozycje z restauracyjnych kart i odważ się na okrywanie zupełnie nowych smaków.

Burger klasyczny – smak tkwi w prostocie

Siła klasycznego burgera tkwi w jakości składników, umiejętności ich obrabiania. Nie ma przy tym miejsca na gotowe półprodukty, za to mile widziane są świeżo wypiekane bułki z dodatkami, wysokiej jakości mięso odpowiednio przyprawione i przyrządzone, a także bogaty bukiet kolorowych warzyw. Chcąc zjeść pysznego burgera, zwróć też uwagę na dodatki, głównie sos, który podkreśla i wydobywa pełnię smaku z tego dania. Dzisiaj jest ono bowiem pełnowartościowym posiłkiem, który nadaje się na obiad czy kolację.

Klasyczny burger jest przyrządzany z wołowiny, choć często spotykane są także lżejsze warianty z kurczakiem z grilla lubiane zwłaszcza przez dzieci. W ostatnim czasie na popularności zyskują nie tylko tradycyjne okrągłe kotlety co szarpane mięso w sosie pomidorowym.

Dla lubiących eksperymenty – burgery z dodatkami

Burger to bardzo „wdzięczne” i na tyle uniwersalne danie, że bez trudu można przyrządzić je w bardziej szalonych wariantach. Jeśli szef kuchni ma dobry smak, odwagę i umiejętność łączenia smaków nie boi się nietypowych połączeń. Mało tego – wie, jak odpowiednio ułożyć je między bułką, aby cała konstrukcja ładnie wyglądała i była stabilna.

Jakie pozycje można spotkać w menu burgerowni? To np.:

  • meksykański burger z wołowiną, serem cheddar, nachosami, quacamole i pikantną salsą,
  • morski burger z grillowanymi krewetkami i dodatkami warzywnymi,
  • burger z czerwoną bułką (buraczany) lub zieloną (szpinak, rukola), z pasującymi kolorystycznie dodatkami (czerwona cebula, ogórek świeży),
  • regionalny burger z grillowanym camembertem i żurawiną, z posypką z orzechów włoskich,
  • burger na wielki głód, z dodatkiem mięsa i bekonu, z jajkiem sadzonym, serem, warzywami surowymi i grillowanymi.

To tylko niektóre z propozycji, bo restauracje prześcigają się w serwowaniu nietypowych burgerów dla prawdziwych smakoszy. Poszczególne bulki z dodatkami różnią się nie tylko składnikami, ale też wielkością. Nie brakuje wśród nich imponujących propozycji XXL z dodatkowym kotletem czy krążkami cebulowymi. Jeśli weźmiesz je w zestawie z frytkami czy sałatką to masz zapewniony sycący obiad, który zaspokoi nawet największy apetyt.

Nie ma jeszcze komentarzy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podobne artykuły