Mięso z indyka cieszy się uznaniem wielu osób. Chętnie spożywamy go w swoich domach, jak i zamawiamy, będąc w restauracjach. Warto zwrócić uwagę na sznycle z indyka, które możemy przygotować na wiele różnych sposobów. Różnorodność smaków oraz prostota przygotowania są tym, co docenią osoby marzące o szybkim i sycącym obiedzie.
Sznycel z indyka w chrupiącej panierce
Chrupiąca panierka, raz już przygotowana przyda się nam do przyrządzania wielu potraw. Łącząc ją z mięsem z indyka przygotowujmy doskonałe danie zarówno na obiad, jak i kolację. Potrawę przyrządza się szybko i łatwo. Z podanego przepisu wyjdą nam dwie porcje mięsa.
Składniki:
- filet z indyka (ok. 400 g)
- sól, pieprz
- pół szklanki mleka
- jajko
- pół szklanki mąki
- panierka Panko (100 g)
- pół szklanki płatków owsianych
- pół szklanki płatków kukurydzianych
- pół szklanki bułki tartej
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Fileta z indyka kroimy na cienkie, podłużne sznycle. Rozbijamy, doprawiamy i odkładamy na 15 minut.
- Mieszamy panierkę, pokruszone płatki kukurydziane, płatki owsiane i bułkę tartą. Tak powstałą mieszankę przesypujemy do jednej miski. W drugiej łączymy ze sobą mleko i jajko. W trzeciej misce umieszczamy mąkę.
- Panierujemy mięso: obtaczamy w mące, moczymy w jajku z mlekiem, następnie dokładnie panierujemy w mieszance.
- Mięso smażymy z obu stron na oleju lub oliwie (zależnie od naszych preferencji), aż panierka nabierze złotego koloru. Spożywamy razem z sałatką warzywną i ugotowanymi ziemniakami.
Sznycle z indyka w sosie pieczarkowym
Delikatne mięso polane pieczarkowym sosem przypada do gustu nawet najbardziej wybrednym smakoszom. Proste w przygotowaniu, nadaje się zarówno na obiad, jak i romantyczną kolację. Z podanego przepisu wyjdą nam dwie duże lub trzy małe porcje.
Składniki:
- mięso z piersi indyka (ok.400 g)
- sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, suszony grzybek
- cebula
- pieczarki (ok. 200 g)
- bulion drobiowy (500 ml) lub woda z kostką rosołową drobiową
- śmietanka 30% (150 ml)
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
- Mięso kroimy w cienkie paski i rozbijamy. Smażymy z obu stron na oleju, aż się zarumieni. Zdejmujemy z patelni.
- Na rozgrzanej patelni po mięsie szklimy cebulę. Następnie wsypujemy pokrojone pieczarki i smażymy, aż całkowicie zmiękną. Doprawiamy solą, pieprzem, zielem, liśćmi, natką i grzybkiem. Wlewamy bulion, wsadzamy mięso i dusimy wszystko przez 15 minut.
- Wlewamy śmietankę, dusimy przez kilka minut.
- Zlewamy kilka łyżek wywaru z patelni do szklanki i mieszamy z mąką. Przelewamy z powrotem i mieszamy, aż sos zgęstnieje.
- Mięso podajemy z sałatką i kluskami śląskimi, ziemniakami lub kaszą.
Wingsofquality.eu Przepisy kulinarne zostały dostarczone przez portal Wingsofquality.eu – źródło informacji o mięsie indyczym. |