Programy kulinarne w telewizji spopularyzowały wśród Polek gotowanie obiadów i pieczenie ciast. Zachęcaj do codziennego przygotowywania domowych posiłków. W dobie internetu mamy dostęp do tysięcy sprawdzonych przepisów wraz z komentarzami zadowolonych gospodyń domowych. Jeszcze przed upieczeniem deseru, możemy zobaczyć przyszły efekt naszych wypieków na załączonych zdjęciach oraz filmach. Zastanawiasz się jakie ciasta są teraz w modzie? Zapraszamy do przeczytania artykułu. Krok po kroku poznamy sposoby na udane wypieki. Wskażemy, dlaczego powinno się unikać kupnych ciast.
Dlaczego powinnyśmy unikać kupnych ciast?
Jest mnóstwo przesłanek, by nie kupować ciast w piekarniach, cukierniach czy marketach. Przede wszystkich kupne ciasta są:
– najczęściej nieświeże
– drogie bo sprzedawane na wagę
– niezdrowe, zawierają mnóstwo polepszaczy, które nie są obojętne na nasze zdrowie
– najczęściej przygotowywane na bazie margaryny zamiast masła
– bezsmakowe, jedyny smak jaki się w nich wyczuwa to cukier.
Pozostaje nam porzucenie wygodnego tryby życia i samodzielne upieczenie pysznego ciasta. Już słyszę lament: to jest trudne, nie mam czasu, nie potrafię. Drogie panie, głowa do góry, nasze mamy i babcie piekły wspaniałe ciasta, my też potrafimy. Blog kulinarny ewa gotuje ciasta jest doskonałym przykładem, jak w prosty i tani sposób upiec domowe ciasto. Sztuka pieczenia ciast nie jest trudna. Wystarczy zastosować się do kilku wskazówek.
Od czego należy zacząć przed upieczeniem ciasta?
Potrzebne będą składniki, w tym dobra gatunkowo mąka. Nie możemy zapomnieć o piekarniku – bez dobrego piekarnika, mało które ciasto nam wyjdzie. Wyjątkiem są ciasta bez pieczenia. O czym jeszcze musimy pamiętać? Tak, blaszka do pieczenia ciasta też się przyda, ale najważniejsze to sprawdzony przepis kulinarny. Źródłem niech będzie wspomniany blog Ewa Gotuje, książki kulinarne oraz sprawdzone przepisy naszych mam i babć.
Przepis na biszkopt – podstawa wielu ciast
Składniki na puszysty biszkopt:
– sześć średnich jajek
– opakowanie cukru waniliowego
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– czubata łyżka pszennej mąki
– trzy opakowania budyni bez cukru
– 250g cukru
Sposób wykonania biszkoptu. Na pierwszy rzut oka dziwi mała ilość mąki. Tak, słusznie zauważacie, mąką jest zawarta także w budyniach. Niech Was to nie napawa obawą, biszkopt jest rewelacyjny. Zaczynamy od oddzielenie białek od żółtek. Te pierwsze ubijamy na gęstą pianę. Podczas ubijania sukcesywnie dodajemy cukier. Pod koniec ubijania dodajemy żółtka. Całość przez chwilę miksujemy. Mieszamy ze sobą budynie, proszek do pieczenia i mąkę. Rodzaj użytego budyniu będzie miał wpływa na kolor biszkoptu. I tak przy użyciu budyniu waniliowego otrzymamy jasny biszkopt, przy użyciu budyniu czekoladowego otrzymamy czekoladowy biszkopt. Tak wymieszane produkty dodajemy do ubitej masy. Całość mieszamy łyżką, aż uzyskamy gładką konsystencję.
Smarujemy tortownicę tłuszczem i wylewamy przygotowane ciasto biszkoptowe.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 160st.C przez około czterdzieści minut.
Przepis na biszkopt oraz zdjęcie pochodzi ze strony www.przepis-kulinarny.pl/ciasta-2-11.html
Jeśli będziecie się trzymać powyższego sposobu, otrzymacie puszysty i przepyszny biszkopt.