Artykuły

Restauracja polska

Restauracja polska

Kuchnia polska ma wielu miłośników, nie dziwi więc fakt, że nie brakuje restauracji, serwujących prawdziwie polskie przystawki, zupy, dania główne czy desery. Co warto wiedzieć na temat tradycyjnych dań i które z nich cieszą się największą popularnością w lokalach gastronomicznych, jak również w polskich domach? Poniżej kilka informacji na ten temat.

Kuchnia polska ma wielu miłośników, nie dziwi więc fakt, że nie brakuje restauracji, serwujących prawdziwie polskie przystawki, zupy, dania główne czy desery. Co warto wiedzieć na temat tradycyjnych dań i które z nich cieszą się największą popularnością w lokalach gastronomicznych, jak również w polskich domach? Poniżej kilka informacji na ten temat. 

Kuchnia polska  najpopularniejsze dania

Jakie przystawki, dania i napitki kuchni polskiej cieszą się największym powodzeniem. Tutaj wymienić możemy takie propozycje jak: 

  1. Przystawki ‒ pyszna przystawka z pewnością pobudzi apetyt. Wśród ulubionych polskich przystawek wymienić możemy tatara, deski wędlin – najlepiej własnej roboty, śledzie, wędzony ser owczy, czyli znany wszystkim oscypek. Popularną przystawką jest też chleb ze smalcem i kiszonym ogórkiem. 
  2. Zupy ‒ jak kuchnia polska to oczywiście zupy, zarówno te na wywarach mięsnych, jak również  warzywnych ‒ w końcu różnego typu zupy są nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe. Wśród zup polskich, które cieszą się największym powodzeniem, wymienić możemy rosół i pomidorową, a także grochówkę i kapuśniak. Wiele osób uwielbia również żurek ‒ najlepiej na zakwasie, z jajkiem i białą kiełbasą. Kolejną zupą, jest czernina czyli czarna polewka. 
  3. Danie główne ‒ wśród dań głównych znajdziemy mnóstwo propozycji mięsnych, jak i bezmięsnych potraw, między innymi: 
  • Pierogi ‒ pierogi to danie, które zna praktycznie każdy. W zależności od preferencji smakowych zdecydować się można na pierogi z nadzieniem z twarogu, kapusty i grzybów, owoców i wieloma innymi. 
  • Gołąbki ‒ gołąbki to danie znane i kochane od dawien dawna. Powodzeniem cieszą się zarówno gołąbki z mięsem mielonym i ryżem, jak również z kaszą gryczaną. 
  • Bigos ‒ kapusta, boczek, grzyby, zioła, śliwki wędzone czyli prawdziwie staropolski bigos to danie, które nigdy nie nudzi się.  
  • Kotlety schabowe ‒ oczywiście wśród specjałów kuchni polskiej nie można zapomnieć o kotletach schabowych ‒ smażone w panierce, podane z ziemniakami z koperkiem, komfortem i dodatkiem witaminowym to jedno z najpopularniejszych dań obiadowych. 

Inne danie głowne kuchni polskiej to golonka, kotlety mielone, pstrąg górski, kurki w śmietanie, karkówka. 

  1. Napitki ‒ jakie napitki królują w kuchni polskiej? Są to miód pitny, zsiadłe mleko, maślanka i kefir. 
  2. Desery ‒ wśród deserów kuchni polskiej wymienić między innymi możemy jabłecznik i serniki, powodzeniem cieszą się również faworki, pieczone jabłka czy mazurek.

Restauracje – kuchnia polska  

Wymienione powyżej przysmaki bardzo często znajdują się w menu restauracji oferujących dania kuchni polskiej i zazwyczaj cieszą się ogromnym powodzeniem. W końcu prawdziwy polski obiad każdemu doda energii i poprawi nastrój. 

Restauracje serwujące tradycyjne polskie dania znajdziemy zarówno w Krakowie, we Wrocławiu, w Poznaniu, jak i w mniejszych miejscowościach na terenie Polski. 

Podsumowanie 

Kuchnia polska jest bardzo zróżnicowana i nie brakuje w niej wyśmienitych zup, dań głównych czy deserów. Wśród potraw cieszących się największym powodzeniem wymienić możemy rosół, żurek staropolski, kotlety schabowe, bigos, pierogi czy  tatara, a wśród deserów  faworytami są sernik czy faworki. 

W przygotowaniu artykułu pomogła nam zlokalizowana w Krakowie restauracja Pod Aniołami http://www.podaniolami.pl/

Nie ma jeszcze komentarzy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podobne artykuły